Ligg steget före inför vintern
Snart vinter och styrelsen har inför och under den ett ganska tungt ansvar. Främst handlar det om att ta bort snö och is från taken, men också att se till att föreningens vägar blir skottade och sandade. Om olyckan är framme är det allvarligt ifall det inte har skötts ordentligt.

Inom kort är det vinter i hela vårt avlånga land och kanske vräker snön redan ner i de norra delarna. Då har föreningen förhoppningsvis ett avtal med en firma som skottar snö och is från taken. Föreningens egna vägar och gårdar kanske röjs av en entreprenör som anlitats.*
Men vad händer om inga avtal om detta finns och det sker en olycka? Vilket ansvar har styrelsen om någon halkar på föreningens mark eller blir skadad av fallande is från taket?
– I de flesta fall har styrelsen ett gemensamt ansvar för sina beslut, men just fallande is och snö från hustak är ett exempel på när föreningens ordförande kan bli ensam ansvarig, säger Rikard Wahlstrand, jurist och styrelserådgivare på Bostadsrätterna.
Det gäller då det ytterst kan handla om vållande till kroppsskada eller vållande till annans död. Flera domar visar nämligen att ordföranden har ett särskilt ansvar.
– Även om någon har blivit skadad är det dock inte så att det automatiskt leder till att någon blir dömd, utan en domstol gör självklart en bedömning i varje enskilt fall, förtydligar Rikard Wahlstrand.
Oavsett vem som kan ställas till svars I vill självklart ingen att någon skadas. Så med tanke på föreningens ansvar är det en bra idé att långsiktigt se över fastighetens skydd mot ras och även att inför vintern gå igenom befintliga avtal med plåtslageri och entreprenör för röjning av tak och mark – eller teckna nya.
– Det finns flera varianter. Ett alternativ är att plåtfirman kommer när föreningen vill, ett annat att företaget tar på sig hela ansvaret inklusive när snö- och isröjningen ska ske, säger Rikard Wahlstrand.
För plogning och halkbekämpning av mark är det vanligt att föreningar tecknar bevakningsavtal där entreprenören ska röja när vissa villkor är uppfyllda, till exempel att det har fallit ett visst antal centimeter snö eller ”direkt vid snöfall”.
– Styrelsen kan också teckna ett så kallat avropsavtal och själv kalla på hjälp vid behov, men det innebär en risk att röjningen blir fördröjd, konstaterar Rikard Wahlstrand.
* En fastighetsägare kan även ha ansvar för snöröjning på kommunens mark, till exempel gatan utanför fastigheten. Kolla med er kommun!

Styrelserådgivare och jurist