Experten:

Föreningar med gemensam el får ingen elpriskompensation

Det finns boende i bostadsrättsföreningar som inte får ta del av elpriskompensationen, trots att de haft en hög elförbrukning. Föreningar med gemensamt elabonnemang och individuell mätning har valts bort och stödets utformning får kritik av Bostadsrätterna.

Många hushåll har drabbats av vinterns höga elpriser som givit chockräkningar för elförbrukningen. Endast en timme före årets första partiledardebatt i riksdagen höll regeringen en presskonferens där de berättade om satsningen på 7,5 miljarder kronor i elpriskompensation till hushållen.

Stödet ges till hushåll som förbrukat minst 700 kWh per månad under december, januari och februari. Det maximala beloppet på 2 000 kronor får de hushåll som förbrukat 2 000 kWh eller mer under en månad. Kompensationen ser likadan ut över hela landet, trots att elpriserna i södra Sverige är betydligt högre jämfört med norr. Därefter har regeringen föreslagit att kompensation även ska betalas för mars månad, med norra Sverige undantaget och med ett mindre belopp.

Det finns dock hushåll som inte får en enda krona, även om de borde vara berättigade till det.

– Vi har blivit kontaktade av medlemsföreningar med gemensamma elabonnemang eller IMD, alltså individuell mätning och debitering, där de boende själva står för elen till uppvärmningen som debiteras av föreningen. Det kan till exempel gälla bostadsrätter med egen värmepump. Dessa kommer inte att få ta del av regeringens stöd eftersom det bara ska betalas direkt till hushållen, säger Kenny Fredman, Bostadsrätternas samhällspolitiske chef.

Bostadsrätterna har tagit flera kontakter med regeringen och lämnat remissvar om bristerna i förslaget trots att organisationen inte var tillfrågad. Regeringen skriver på sin webbplats att dessa bostadsrättsföreningar är undantagna från stödet eftersom det annars skulle ta mycket längre tid att administrera utbetalningarna. Modellen bygger på att elnätsägarna ansöker hos Kammarkollegiet om stödet, varefter elnätsbolagen betalar ut det till sina kunder.

– Men stödet kommer inte att nå kunderna direkt. I stället kan elnätsägarna välja att kvitta beloppet på fakturorna, vilket gör att det kommer att ta ett bra tag innan hela stödet ”betalats ut”, i synnerhet när det snart är sommar och fakturabeloppen är låga, säger Kenny Fredman. 

Han menar vidare att det märks att stödet togs fram i all hast, eftersom det har så många brister.

– Regeringen gjorde säkert det som var möjligt för att stötta hushållen. Gott så, men så speciellt bra blir det inte när det får så skeva effekter, avslutar Kenny Fredman.

Kenny Fredman
Samhällspolitisk chef

Relaterade artiklar

Se fler artiklar

Relaterade ämnen

  • Individuell mätning och debitering, IMD, innebär att el, värme, vatten eller gas mäts för varje enskild lägenhet och debiteras separat. Det finns ett krav att installera IMD av värme för flerbostadshus med sämst energiprestanda och IMD av varmvatten när nya flerbostadshus byggs.

Se alla ämnen