När dyker sotaren upp?
Tända en brasa en kylig vårdag känns lockande. Men vad gäller egentligen för din eldstad? Här reder vi ut vem som är ansvarig och vem som kontrollerar vad och när.

John Iggström är sotarmästare och vd för Sundsvalls södra sotningsdistrikt och har sotat skorstenar sedan 1986. Systemet med sotning sköter sig mer eller mindre självt, konstaterar han.
– Vanligtvis kommer sotaren vart tredje år och kontrollerar skorstenen, säger han.
Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) står för
rekommendationen och kommunen ansvarar för att det efterlevs genom olika entreprenörer.
– Så du behöver inte själv ringa och boka en sotare. Men, eldstaden måste förstås vara registrerad som aktiv i ditt sotningsdistrikt, säger John Iggström.
Vart sjätte år sker dessutom en brandskyddskontroll, där sotaren till exempel kollar så att det inte blivit påbyggnad av tjära i kanalen. Ibland rensar sotaren även ventilationen, men inte alltid. Det kan föregås av en obligatorisk ventilationskontroll (OVK).
– OVK är det lagkrav på och ansvaret för att det verkligen utförs
ligger på bostadsrättsföreningens styrelse.
Många eldstäder runtom i Sveriges föreningar används inte och beslutet om eldning är inte upp till var och en.
– Som boende måste du kontrollera med styrelsen eller förvaltaren om det är okej att elda i eldstaden, säger han.
Men kanske funkar eldstäderna i din fastighet i själva verket bra? Då kan de ansvariga i föreningen låta undersöka detta.
– Det innebär konkret att anlita en sotarfirma som kollar tätheten på rökkanalen. Många eldstäder fungerar faktiskt bra.
Detta gäller för imkanalerna:
Inspektion och underhåll av imkanalerna ska inspekteras enligt OVK-tidsintervallerna. Om den som inspekterar bedömer att imkanalen är smutsig och behöver rengöras, då måste det ske.