Så får du helkoll inför spisbytet
1-fas eller 3-fas? Rätt amperestyrka? Frågorna hopar sig när det är dags att köpa ny spis – för det är mer än bara utseende och funktion som är viktigt att tänka på. Här får du koll inför bytet.

Att skaffa en ny spis kan vara enkelt och snabbt gjort. Men det kan också bli ganska knepigt.
– Allt beror på vilken elanläggning du har och hur den ser ut, om den gamla spisen är ansluten med stickpropp eller om den är fast ansluten. Men också vilken belastning ledningarna i väggen tål och vad uttaget är avsäkrat med, det vill säga hur mycket ström ett uttag är dimensionerat för, säger Martin Gustafsson, inspektör vid Elsäkerhetsverket.
Ett vanligt misstag är att tro att det går att koppla en modern spis till alla elanläggningar. Men i äldre lägenheter, från 1980-talet och tidigare, är elanläggningarna anpassade till spisar som inte drog särskilt mycket ström.
– Det står på spisen hur mycket den drar och den siffran ska matcha det som står i ditt proppskåp. Har du avsäkrat spisen med 10 ampere och köper en spis som drar 16 ampere kan allt möjligt hända: kanske kan du inte använda alla spisplattor eller få full värme. Det kan också gå en säkring. I värsta fall kan det börja brinna, säger Martin Gustafsson.
Är det sannolikt att det är en 3-faskontakt jag har till min spis?
– Nyare lägenheter har oftast 3-fas. Men det är lite av en djungel kring 1-fas, 2-fas eller 3-fas, särskilt om du har en äldre anläggning. Mitt bästa tips är att om du ska göra en ombyggnation och har en äldre lägenhet, så rådgör med föreningen och en elektriker om möjligheterna att byta. Då öppnar du för ett större utbud av spisar och kollar samtidigt upp elanläggningen. Be även elinstallationsföretaget om att sätta dit en jordfelsbrytare. Det är en billig livförsäkring.