Frågor & svar

Våra jurister, ekonomer och tekniker besvarar dagligen en mängd frågor från medlemsföreningarnas styrelseledamöter. Här finner du svar på många av de vanligaste frågorna vi får i vår styrelserådgivning.

Sök bland vanliga frågor

1 ämnen är valda
Hyresgäster i bostäder och lokaler
Logga in som medlem

eller Bli medlem för att läsa svaren

Frågor

Visas: 5 frågor
  • Måste vi byta eluttag?

    Vi undrar om vi, i egenskap av hyresvärd för fyra hyresgäster i vårt hus, har en skyldighet att förebyggande kontrollera och byta ut eventuella ojordade eluttag i hyresgästernas lägenheter? Vårt hus är inte nybyggt.

  • Kan vi tvinga tandläkaren att ta bort reklamen?

    Vi har hyrt ut lokaler i bottenplanet till en tandläkarpraktik. Den har fönster mot gatan och praktiken har nu satt upp klistermärken över hela fönstren med reklam. Styrelsen har fått klagomål från flera håll i föreningen. Vi lägger mycket pengar på att få huset i originalskick och det ser helt enkelt väldigt tråkigt ut från gatan. Vilka rättigheter har tandläkarpraktiken att sätta upp dessa?

  • Brister i underhåll – vems ansvar är det?

    Vår förvaltare har besiktat en av våra hyreslägenheter i föreningen och funnit en hel del brister. Bland annat är golven undermåligt lagda, flera fönsterrutor är spruckna och elen är inte korrekt framdragen till diskmaskinen. Förvaltaren föreslår en rad åtgärder men vad har vi som förening/hyresvärd för skyldigheter när det gäller underhåll?

  • Vi behöver renovera – betalar föreningen?

    Vi undrar vad som gäller angående renovering av hyresrätter i vår förening. Vi har några lägenheter som är i behov av renovering, främst badrum. Är detta något vi som förening behöver ta hela kostnaden för eller kan vi genom en hyreshöjning ta ut en del för denna renovering? Om det visar sig att en mögelskada troligtvis har uppkommit på grund av vanvård, är det då något vi kan debitera den boende?

Bli medlem

Gör din roll i styrelsen smidigare och tryggare. Bli medlem i Bostadsrätterna nu så bjuder vi på medlemskapet hela 2025.

Det här kostar medlemskapet efter gratisperioden

Du måste ange antal bostäder och lokaler

Ingår i medlemskapet

  • Fastighetsförsäkring till förmånligt pris En medelstor förening kan i snitt spara mellan 10–15 procent
  • Fri rådgivning Spara upp till 2 000 kr/timme
  • Gratis webbplats till föreningen Spara upp till 4 000 kr/år
  • Fria utbildningar för styrelse och boende Spara upp till 3 500 kr per deltagare och tillfälle
Se alla förmåner