Så får du en grönare gran
Visst kan årets stora konsumtionshögtid bli mycket klimatsmartare. Här är några enkla tips som gör både dig och granen grönare.

Glöm plastgranen. Även om du ställer fram samma plastgran i tio års tid är det bättre med en skogsgran – speciellt om den är Krav-märkt.
– En vanlig svensk gran är ett bra köp. Den arten kräver inte en massa tillsatsmedel vid odlingen, som konstgödsel, säger Jessica Andréason, projektledare för Miljövänliga veckan på Naturskyddsföreningen i Göteborg. Hon tipsar också om att på Krav:s hemsida finns ekologiska granodlare listade.
– Eller så kan du fråga en skogsägare som bor nära om det finns granar där som ska gallras ut som du kan få ta eller köpa billigt. Då slipper du också de långa transporterna. Utöver att plastgranen förmodligen transporterats över halva världen för att komma till ditt vardagsrum, går den inte att återvinna.
När du tröttnat på att den blivit för tanig i barren, bränns den bland andra sopor.
– Men det är bra att försöka återvinna sin vanliga, biologiska julgran. Många kommuner har en särskild insamling där den går till biobränsle.
Jessica slår också ett slag för en klassiskt pyntad gran.
– Genom att satsa på en traditionell julgran kan du spara ditt julpynt och använda det år efter år. Då blir granen betydligt mer klimatsmart. Så i stället för att tänka i teman som ”silvergran” ena året och ”rosa stil” nästa år, återanvänd. Och det bästa för klimatet är inte plastsaker från Kina, varför inte satsa på hemmagjorda saker eller något fint du hittar i naturmaterial?
Förutom julgranen finns det andra sätt att bidra till en klimatsmart jul.
– Försök att inte överkonsumera kött under julhelgen, det har en stor klimatbelastning. Och släng inte maten som blir över.